Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad - granskningsförslag

Utvecklingsinriktning

Utvecklingsinriktningen sammanfattar hur bebyggelsen, kommunikationer samt natur och friluftsliv ska utvecklas i stora drag.

Visa kartan i helskärm

Småstad i tillväxt

Hur Norrtälje stad kommer se ut år 2050 är inte möjligt att svara på men det är möjligt att ha en målbild och en övergripande plan för att uppnå den målbilden. Norrtälje stad ska utvecklas till en stad där möjligheterna i en växande småstad förverkligas utan bekostnad på stadens attraktivitet och unika charm. En stad i tillväxt ger förutsättningar för mervärden utifrån ekonomiska, sociala och ekologiska aspekter, men ogenomtänkt tillväxt kan skada de värden som ligger till grund för stadens dragningskraft och stadsbornas välstånd. Därför behövs en långsiktig plan som beskriver hur mark ska användas och allmänna intressen ska hanteras.

Staden ska vid år 2050 fortfarande erbjuda naturnära boendemöjligheter och nya stadsdelar ska öka andelen park- och grönytor. Det ska finnas möjlighet att bo i staden för personer i alla skeden av livet och det ska finnas skolverksamhetsmark som matchar behoven. Staden ska anpassas efter barnens behov och stadsrummen ska ge alla goda förutsättningar att känna sig trygg. Nya stadsdelar, förtätning inom befintliga och stadsrumsanpassade gator ska skapa en stad där alla har närhet och tillgänglighet till vardagsdestinationer. För att bevara småstadskänslan ska nya byggnader, platser och områden utformas utifrån en förståelse för stadskärnans attraktion och kvaliteter.

Pågående stadsutveckling

Staden genomgår en utvecklingsfas under framtagandet av denna fördjupning av översiktsplanen. De större stadsbyggnadsprojekt som är under byggnation är Norrtälje Hamn, Övre Bryggårdsgärdet, Björnö och Lommarstranden.

Norrtälje hamn

Norrtälje Hamn är en levande mångfunktionell stadsdel som byggs upp i hamnområdet. Stadsdelen blir en förlängning av stadskärnan och ska erbjuda bostäder, mötesplatser, service, centrumverksamhet, torg, parker och arbetsplatser.

FÖP Hamnen Sjötullstorget

Bild: Hamnen Sjötullstorget

Övre Bryggårdsgärdet

Övre Bryggårdsgärdet är en mångfunktionell stadsdel som växer fram längs Baldersgatan och Estunavägen inom gångavstånd till stadens kärna. Området omvandlas från ett industri- och verksamhetsområde till en stadsdel som innehåller bostäder, park, torg, skola, förskola och centrumverksamhet.

Lommarstranden

Lommarstranden är en ny naturnära stadsdel som är under uppbyggnad i vid friluftsområdet Nordrona. Lommarstranden kommer erbjuda bostäder i både småhus och flerbostadshus, service, park, ett mobilitetshus med mångfunktionella användningar och flera offentliga platser som ger upphov till naturupplevelser.

Björnöområdet

Björnöområdet som ligger i den sydöstra delen av denna fördjupning byggs ut i etapper innehållande bostäder och skola. Fokus i detta projekt ligger på utveckling av småhusbebyggelse i ett natur- och vattennära läge.

Framtida stadsutveckling

Busstorget

På sikt ska Busstorget omvandlas till en mångfunktionell stadsdel med en blandning av urbana, personal- och besöksintensiva verksamheter och bostäder som skapar stadsliv och trygghet. Busstorget binder samman stadens delar och bygger vidare på stadskärnans kvaliteter. En ny modern bussterminal placeras närmare Stockholmsvägen och möjliggör för en mer konkurrenskraftig kollektivtrafik.

Solbacka, Färsna, Södra Nånö och Vigelsjö

I Solbacka, Färsna, Södra Nånö och Vigelsjö tillkommer attraktiv småhusbebyggelse genom både komplettering och nya bostadsområden. När staden växer är det viktigt att ett varierat bostadsbestånd skapas som tillgodoser flera gruppers behov och efterfrågan.

Baldersgatan och Stockholmsvägen

Baldersgatan och Stockholmsvägen utvecklas till stadsgator och förtätning genom omvandling av verksamhetsområden sker längs gatorna vilket skapar trygga gaturum med ökad mänsklig aktivitet. När staden växer behövs nya centrumbildningar för att erbjuda handel, mötesplatser och service inom gångavstånd till de tillkommande bostäderna och arbetsplatserna. Knutby torg och Flygfältets handelsområde omvandlas till stadsdelcentrum med miljöer som är trygga, attraktiva och tillgängliga att ta sig runt med till fots.

Verksamhetsutveckling

Verksamhetsområden lokaliseras till stadens utkanter. I närhet av tätorten och i koppling till de större trafiklederna möjliggörs etablering av verksamhetslokaler för bland annat detaljhandel, verkstäder, drivmedelsförsäljning och materialintensiva arbetsplatser. Längs väg 276 mot Österåker samlas miljöstörande verksamheter. Utvecklingen av verksamhetsområden i utkanten av staden är en förutsättning för att frigöra centrala ytor och möjliggöra en samlad stadsutveckling i stadens centrala delar.

Grönstruktur

När stadens täthet ökar är det viktigt att gröna kvaliteter bevaras och utvecklas för att tillgodose stadens framtida befolkning. Närheten till naturen kommer även 2050 vara en huvudanledning till varför människor väljer att bosätta sig i Norrtälje stad. För att värna om de gröna värdena ska parker, grönområden och den tätortsnära naturen skyddas från exploatering och gröna kopplingar i stadens grönstruktur ska stärkas.

Trafikstruktur

Stadens kollektivtrafiksförsörjning kommer förbättras med det att en ny bussterminal kommer på plats och att befolkningsökningen fokuseras till kollektivtrafiknära lägen. Den regionala kollektivtrafiken till Stockholm kommer att förlängas till Vigelsjö, Färsna och Solbacka under morgon- och eftermiddagsrusningen.

Prioriterade stråk för cyklister och fotgängare tillkommer längs stadsgatorna Baldersgatan och Stockholmsvägen samt från bussterminalen ut till Lommarstranden och Campusområdet samt längs Vätövägen till Solbacka. Detta nätverk kopplar samman stora delar av stadens utvecklingsområden och målpunkter, såsom bussterminalen, vilket underlättar för fler att cykla, gå och resa kollektivt.

Senast ändrad: 2024-04-14